Archief

Erfgoeddag 2016

 

Op zondag 24 april kan je ook in de Vlaamse Ardennen terecht voor leuke en interessante activiteiten zoals bijvoorbeeld:

 

Erfgoedlabs op Erfgoeddag

MAAGDEKENS IN WIT, Kluisbergen (Zulzeke)

Herbeleef de wereld van de oude religieuze processies op de boeiende overzichtstentoonstelling MAAGDEKENS IN WIT. Erfdeel Kluisbergen verzamelde authentieke voorwerpen, oude foto’s en verhalen over godsdienstige optochten in onze vier dorpen. Voor de ouderen een ideale gelegenheid om herinneringen op te halen, voor de jongeren een unieke kans om kennis te maken met verdwenen gebruiken.

 

We installeren ook een erfgoedlab, waar je bijvoorbeeld je oude foto’s van processies kan laten inscannen en waar je kennis kan maken met de werking van Erfdeel Kluisbergen.

 

zondag 24 april 2016, 14u-16u

kerk ZULZEKE, 9690 Zulzeke

gratis toegang

 

 

SINT-AMALBERGAOMMEGANG, Oudenaarde (Mater)

Heb je als inwoner van Mater of omgeving thuis nog foto’s, vaantjes, muziekinstrumenten, kledij of verhalen of liedjes die met de Sint-Amalbergaommegang te maken hebben? Breng ze dan naar het Erfgoedlab en laat ze ter plaatse registreren of digitaliseren. Je krijgt je materiaal meteen terug. Gij zijt verwacht!

 

Zondag 24 april 2016, 10u-17.30u

Sint-Amalbergakapel, Materplein z/n, 9700 Mater

gratis toegang

 

Kijk voor activiteiten in Brakel, Geraardsbergen, Kluisbergen, Lierde, Oudenaarde, Ronse en Zottegem op de website www.erfgoeddag.be.

 

Voor het programma van Erfgoeddag in Zwalm zie www.zwalm.be.

 

 

Erfgoeddag 2015

Heemkundige Kring Businarias geïnspireerd door Trefdag

De Heemkundige Kring Businarias was met verschillende leden present op de trefdag erfgoedwerkers Vlaamse Ardennen. Ze maakten daar kennis met het Provinciaal Erfgoedcentrum en de provinciale dienstverlening. Op hun vraag bracht een provinciale depotconsulent een bezoek aan hun Documentatiecentrum in Maarkedal.

De collecties boeken, krantenknipsels, bidprentjes en dergelijke werden samen bekeken.

Momenteel wordt er gezocht naar een passend registratieprogramma om alle collecties samen digitaal in te ontsluiten.

 

Culinair erfgoed uit de Vlaamse Ardennen

Tot eind augustus loopt in de erfgoedfoyer nog de presentatie “Erfgoedtestament Vlaamse Ardennen”. Naar aanleiding van deze tentoonstelling besteden we in onze nieuwe reeks erfgoedtafelen op zondag 9 augustus 2015 graag aandacht aan het culinair erfgoed van de Vlaamse Ardennen.

'Erfgoedtafelen' vindt elke tweede zondag van de maand plaats in het Provinciaal Erfgoedcentrum. Het is eten en drinken met een verhaal aan, en erfgoed als dessert. En ook op dit vlak scoort de regio Vlaamse Ardennen uitstekend.

Inschrijven kan op erfgoedcentrum@oost-vlaanderen.be of 055 30 03 44. Meer info op www.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum.

 

 

Erfgoedtestament Vlaamse Ardennen

Tentoonstelling

 

Laat je meenemen doorheen de rijke tradities, unieke volksfeesten en curieuze volksgebruiken in de Vlaamse Ardennen. Ontdek in één oogopslag een aantal 'dingen' die de erfgoedrijkdom van deze boeiende streek illustreren. Al deze 'erfdingen' samen vormen als het ware het erfgoedtestament van deze authentieke regio. De erfgoedfoyer met de installatie van kunstenaar Ben Benaouisse vormt het sfeervolle decor.

 

13 steden en gemeenten uit de Vlaamse Ardennen presenteren samen dit project, het begin van een veelbelovende samenwerking. Op de tentoonstelling krijg je ook een idee van wat van elk van deze gemeenten te bieden heeft op erfgoeddag.

 

 

Lotharingenstraat 1

9700 Oudenaarde

Van 16 april 2015 tot 31 augustus 2015

Donderdag t/m zondag (incl. feestdagen), 10 - 17 uur

Gratis toegang