Erfgoeddag 2017

Erfgoeddag

Zondag 23 april is het weer Erfgoeddag!

Een hele dag lang kun je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. Je gastheren zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren en tal van andere deelnemers. Maar ook de brede zorgsector is dit jaar van de partij, denk maar aan OCMW’s, zieken-, rust- en verzorgingstehuizen, opvanghuizen,..

 

Met de hand op het hart: zij zullen hun uiterste best doen om je een dag lang - tussen 10 en 18 uur - in de watten te leggen. Een aantal organisaties laten hun activiteit ook langer duren. Uiteraard hopen ze op je terugkeer nà Erfgoeddag. Als dat geen fijne garantie is voor een vijfsterrendag! Bovendien zijn alle activiteiten gratis.

 

 

Erfgoedlabs en Erfgoeddag

 

Omdat EVA een erfgoedbank voor de Vlaamse Ardennen wil oprichten, wordt er in diverse gemeenten al gestart met het verzamelen van beelden, verhalen en voorwerpen met erfgoedwaarde. Een erfgoedlab is een pop-up plek waar met een scanner, een fototoestel of andere registratieapparatuur jouw erf(goed)stukken worden vereeuwigd en geregistreerd. Je kan je kostbaarheden dus zo weer mee naar huis nemen, maar ze zijn bewaard voor andere belangstellenden, nu en later.

 

Erfgoedlabs in de Vlaamse Ardennen

Een erfgoedlab in Kluisbergen, Brakel en Zwalm

 

Zwalm

In Woonzorgcentrum Huize Roborst:

Erfgoedlab met als thema ‘school in Zwalm’ met een focus op gesproken getuigenissen.

En verder…

Tentoonstelling: Geschiedenis van de zorg in een plattelandsgemeente

- Rondleiding via foto’s (foto’s toen op locatie nu) en teksten doorheen het gebouw door een gids, een betrokken en geoefende vrijwilliger die het gebouw goed kent

- Reminiscentie met de bewoners via een samengestelde koffer door de Heemkundige Kring Zwalm – het publiek is welkom om de activiteit te volgen

 

Kluisbergen

Erfdeel Kluisbergen organiseert een erfgoedlab in haar lokaal in het voormalige gemeentehuis.

Er is ook een wandeling “Zorgen voor Kluisbergen” die o.a. langs dit lokaal voert.

 

Brakel

Op 15 april wordt in het Medisch Historisch museum een erfgoedlab georganiseerd over oude geneeswijzen. Pillendoosjes, verpakkingen en etiketten, recepten, wetenswaardigheden zijn welkom. Op Erfgoeddag zullen de resultaten te zien zijn.

 

Oudenaarde

In twee woonzorgcentra worden interviews afgenomen van bewoners over hun beroepsverleden. De resultaten worden getoond op Erfgoeddag in het Bisschopskwartier achter de kerk.

 

Zottegem

Er werd een Erfgoeddag-wandeling uitgestippeld langs plekken waaraan ouderen herinneringen hebben. De wandeling is op maat van mensen die minder mobiel zijn.

 

Zie voor het volledige programma www.erfgoeddag.be