Over

Cultureel erfgoed Vlaamse Ardennen

 

 

 

Iedere stad of gemeente in de Vlaamse Ardennen heeft een schat aan cultureel erfgoed. Nu al doen de gemeenten inspanningen om het erfgoed in stand te houden, maar het wordt een nog veel sterker verhaal als dit samen gebeurt.

Daarom slaan dertien gemeenten van de toeristische regio Vlaamse Ardennen de handen in elkaar om zorg te dragen voor het cultureel erfgoed in onze regio. Samen vormen ze een uitgestrekt en aaneensluitend gebied (zie kaartje). Het proces wordt begeleid door Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender en inhoudelijk ondersteund door het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename.

In 2014 werd een gezamenlijke deelname aan Erfgoeddag 2015 voorbereid. Er kwam een tentoonstelling: Erfgoedtestament van de Vlaamse Ardennen en een website www.erfgoedvlaamseardennen.be. Verder namen alle 13 gemeenten ook met een eigen programma deel aan Erfgoeddag.

Deze resultaten zijn te danken aan een groot enthousiasme van alle partners, zowel ambtenaren als politici, zowel vrijwilligers uit het erfgoedveld als professionelen en externe deskundigen. Zij vonden mekaar op een Startdag (14/12/2013), op een Trefdag voor erfgoedwerkers (12/4/2015) en op een Info- en werkvergadering Erfgoedbank Vlaamse Ardennen (15/9/2015)

In 2015 werd besloten te gaan samenwerken aan een nieuw, meer ambitieus project: een Erfgoedbank Vlaamse Ardennen.

Daartoe wordt in eerste instantie een Interlokale Vereniging voor Cultureel Erfgoed opgericht die door de deelnemende gemeenten gefinancierd zal worden.

In de loop van 2016 zal hard gewerkt worden om de samenwerking vorm te geven.

Contactpersoon: jos.gyssels@vormingplus.be